Zsolnay Factory / Zsolnay Gyár

2010 augusztusában a Zsolnay Porcelánmanufaktúra olyan lehetőséggel keresett meg, mely keveseknek adatott meg az elmúlt években: gyári tervezőt kerestek. A pályáztatási folyamat hét állomásának zárultával úgy döntöttek, hogy velem igyekeznek megvalósítani a Gyár termékprofil megújításának tervét. Így immár több mint egy éve a Zsolnay Gyár saját tervezője lettem, mely nagy öröm, lehetőség, kihívás és felelősség számomra.

As a designer in silicate arts I got a very big opportunity in 2010: The Hungarian Zsolnay Manufactory employed me as the ceramic designer of the factory. I work for them now, more than a year, and on this page I would like to share and show those new objects and products what I'm working on, or news attach to the Factory.

A Zsolnay menüpont alatt azon témákat, munkákat fogom közzétenni, mely a Gyárral és vagy velem kapcsolatosak.

Klikk a logóra az új honlapért
Click to the logo for the new webpage:
Kovács Csaba és Ásztai Bálint az (általam tervezett)
Év Háza 2012 díjjal!


Az egyik legújabb elkészült munkám, hozzon szerencsét az újévre!!! 

Zsolnay Falpanelek a londoni 100% Design kiállításon!

Eosin szimpózium 2011


A Baranyai Alkotótelepek Kht. Siklósi Kerámia Alkotóházának vezetője, Váczi Réka továbbá Julia Kunin (USA) és Dobány Sándor művészek közös ötlete alapján a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatásával és közreműködésével 2011 nyarán zajlott le az a szimpózium melynek fő célja, új iránymutató tervek és tárgyak létrehozása volt a világon egyedülálló Eosin felhasználásával. A szimpóziumra meghívott művészek között volt továbbá Füzesi Zsuzsa, Andrási Edina, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tervezője, Erdei Viktor, illetve különleges vendégként a magyar származású, világhírű formatervező Eva Zeisel is, aki bár már személyesen nem tudott részt venni a munkában, elküldte a szimpóziumnak szánt tervét, melyből mint azóta kiderült-, hosszú és egyedülálló karrierjének utolsó tárgysorozata készült el. A szimpóziumon készült tárgyak 2012. 08. 27.-étől Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Látványmanufaktúra területén, majd október közepén a New York-i Iliad Galériában kerülnek bemutatásra.

 In english:


The contemporary Zsolnay exhibition brings together innovative eosin works by a
group of five artists. who created designs during a symposium at the Zsolnay Porcelain
Manufactory and the Siklós Center for Ceramic Art, in 2011. Organizers Sándor
Dobány, Julia Kunin and Réka Váczi, former director of Siklós, were excited to create
an opportunity for artists to use Eosin, combining the colors of Art Nouveau, with their
artistic vision. American artist Julia Kunin, Hungarian born artist Eva Zeisel, and
Hungarian artists Viktor Erdei, Sándor Dobány, Zsuzsa Füzesi and Edina Andrási
created new works for an exhibition to be held both in Pécs and in New York. The
symposium was very fortunate to be able to include a new set of vases by Eva Zeisel,
who passed away this year at the age of 105. She made a series of eosin pieces at the
Zsolnay factory in the 1983, and we are happy to include her stunning work in this
innovative exhibition.

“I always want to replace the good with the better”
Vilmos Zsolnay

A "top 10"-ben és a ZSOLNAY HONLAPJÁN!!!!

Zsolnay, by Patricia Gucci!


Zsolnay by Patricia Gucci!

Az Zsolnay legújabb asztali készlete, mely Patricia Gucci, tervei, rajzai alapján a Gyár grafikusainak komoly munkájával készült el, a 2012-es év első bemutatkozása a Gyár részéről (és lesz még!!!)
A készlet bemutatása nagy sajtóérdeklődésnek örvendett, megszámlálhatatlan cikk és bejegyzés született Patriciáról és a készletről!
A készlet kifejlesztése egy igen kitartó és sokszor nehézségekkel teli munka volt, hiszen egyáltalán nem egyszerű dolog a készlet hangulatát meghatározó lazac és fekete színeket, valamint az aranyat
ilyen mennyiségben és prémium minőségben felvinni, sokszor a tányérok teljes felületére.
Mivel a készlet összesen több mint 70 darabos, hiszem nem csak étkező, de teás és mokka készlet is készült, szettenként 15 gramm 18 karátos aranyat használtunk fel a gyártás során, 9 különböző gyártási technológiát alkalmazva.The new Zsolnay tableware was made by the plans and dravings of Patricia Gucci, with the serious
work of the Zsolnay's grafic designers. This was the first -but not the last-, premier in this year by Zsolnay.
The developing of the tableware sometimes was very hard, and for teh experts it took a long time, because it's not easy to produce the assigning colours (coral, black and gold) on the hole surface of the plates, in premium quality. The quantity of the set is more than 70 pieces, because not only the tableware but a tea set and a coffee set is available. The factory uses 15 gramm of 18 karat gold on every set, with 9 different
producing methot.
For more info check out the following link!  Zsolnay by Patricia Gucci!
2010-ben Pécs volt Európa (egyik) Kulturális Fővárosa, mely programsorozat kapcsán ( a rengeteg kulturális program mellett) igen sok városképi jelentőségű építkezés is lezajlott: a Tudás Központ, a Kodály Központ, csak, hogy a legnagyobbakat említsem. Ugyanakkor, ha ugyan késve is, de elindult a program és a város legnagyobb attrakciójának szánt Zsolnay Kulturális Negyed építése is.

Óriási feladat volt ez minden résztvevő számára, hiszen a Zsolnay Gyárnak, a termelése egy nagyobb részét kellett új helyre költöztetnie, míg az (át)építést végzőknek egy hatalmas területen fekvő épület komplexumot kellett újjá varázsolnia. Műemlékek, sőt mi több, több mint 150 év emlékét kellett megmozgatni, átválogatni, összecsomagolni és elköltöztetni. Gépek, berendezések, kemencék, gipsz formák és magok ezer számra, azok tudják csak igazán akik részt vettek ebben. Az építőknek is volt dolguk - sok épületet ugyanis, mondjuk úgy: nem az örökkévalóságnak szántak. Lebontottak, újjáépítettek, tataroztak, feltártak, restauráltak, burkoltak, bontottak (sokszor azt amit előtte nap burkoltak :), de összességében valóban nagy feladat volt.

Sokféle időszakot megélt a Zsolnay Gyár, és e közben generációknak jelentett egyfajta középpontot az életben. Bár funkciója némiképp most megváltozik, a legfontosabb: központnak lenni - nem. Az alábbi vetítésben meg szeretném mutatni mire számíthat az ide látogató, és hogy milyen miliőben járhatok én magam is nap mint nap.  (zárójelben: az alul sorolt kiállítások is itt vannak:)

...

In 2010, Pécs was the European Cultural Capital. Under the program a couple of very important building operation passed of: like the building of the Tudás Központ (means: Knowledge Center) or, the Kodály (musical) Center, just to mention the bigests. At this time, a 3rd one was also begun, which wanted to be the biggest attraction of all: the Zsolnay Cultural Quarter

It was a huge project to move the half of the Factory to the east district of the original area , and it was also a big job for the constructors to renew and rebulid everything. They had to move every object, machine, plaster modell, or mould... everything. And they also had to move the memory of more than 150 year. 

The Factory lived through very peacefull and hard times also, but it was always a tipe of center for a lot of generation. Now, with a little bit different function, but will be a Center again.  Fortunately and finally the Quarter is ready!
In the next slideshow, I would like to show how does it look like!
(and the exhibitions are int the Quarter too)
A Zsolnay Kulturális Negyed.A világ egyik legszebb és legértékesebb, minden tekintetben egyedülálló gyűjteménye tekinthető meg az elkészült Zsolnay Negyedben: a Gyugyi gyűjtemény!

One of the World most beautiful Zsolnay collection arrived to Pécs, into the Zsolnay Cultural Quarter! Gyugyi collection!!! Amazing!

"Kezdetben volt a rózsaszín" címmel nyílt állandó kiállítás szintén a Zsolnay Negyedben. A kiállítás a maga nemében szintén kuriózum, hiszen a Zsolnay gyár korai éveinek egyik igen jellemző ám kevéssé ismert tárgycsoportját mutatja be. A kiállítás anyaga Winkler Barnabás DLA építész magángyűjteménye.

"At fisrt there was pink": exhibition of Barnabas Winkler's Collection of pink household objects at the Zsolnay Cultural Quarter.
Hosszú-hosszú-hosszú idő után megnyílt a felújított Zsolnay Mauzóleum is! Van az Unokáink sem fogják látni sorozat, nos a Mauzóleum az, amit még a nagyszüleink se láttak...

After a long-long time, the renewed Zsolnay Mausoleum is open again! Mystery and Honour, the legend of the secret of Eosin! 


Ilyen volt / 1913 / It was like this


Szerencsére ilyen is csak volt / 2009 /Said, but for a long time, it was look like this


És ilyen lett most / 2010 / And now it became like this! :D
...